Uporabno

BOLEČINE V KRIŽU

Bolečine v križu s o zelo pogost pojav in se občasno pojavljajo pri kar 25% ljudi, starih od 30 do 50 let, s starostjo pa njihvo pojavljanje le še narašča.Vzrokov za bolečino je veliko. Akutne bolečine lahko nastanejo pri nategu obhrbteničnih vezi in mišic, pri slabi drži in nefiziološkem položaju na delovnem mestu ter pri čezmerih športnih obremenitvah. Povzročijo jo lahko poškodbe, pri katerih pride do zdrsa medvretenčne ploščice, ki pritisne na okoliški živec.

Kronična bolečina  v križu se pojavi pri vnetnih revmatskih obolenjih hrbtenice in izrabi medvretenčne ploščice, oziroma zaradi osteoporoze ali pa bolezni trebušnih organov, novotvorb in okužbe.

Bolečina izvira iz različnih struktur v hrbtenici; mišic in tetiv, vezi, sklepov. kosti in pokostnice, medvretenčnih ploščic, živčnih struktur. Najpogostejši vzrok so poškodovane mišice in obraba medvretenčnih ploščic in malih sklepov hrbtenice in tudi pritisk na živčne korenine zaradi premika medvretenčne ploščice(hernija diskusa). Zelo redko se bolečina pojavi zaradi bolezni notranjih organov in tumorskih in vnetnih procesov.

V našem centru najprej ugotavljamo, kateri so bistveni vzroki za bolečine in tudi vzroki, ki  te še dodatno slabšajo. Ko z aparaturo preko elektromagnetnih frekvenčnih valovanj zaznavamo kje so odstopanja, ugotavljamo, da poleg že navedenih vzrokov lahko bolečine v križu slabša tudi sevanje, energijske blokade, akupunkturne točke telesa, oziroma nepretočnost meridianov, (te odpravljamo kasneje tudi z elektroakupunkturo), slaba prekrvavitev, živči in depresija,določena hrana, prekomerna telesna teža, slaba presnova, hormonske motnje in še bi lahko naštevali.

Ugotovljene vzroke kasneje s terapijami odpravljamo. Pri tem uporabljamo več medod, tudi Schumanovo terapijo, ki je sicer mlada, a v kombinaciji z ostalimi metodami zelo učinkovita pri bolečinah. Gre za vrsto masaže hrbtenice, oziroma stol, ki hrbtenico na podlagi frekvence zemlje primerno masira in deluje terapevtsko.

Bolečino v križu lahko poslabšajo nepravilni položaji telesa, uporaba nizkih in mehkih sedežev in ležišč, dolgotrajno sedenje, nepravilno dvigovanje težkih bremen, predvsem tudi napetost in zaskrbljenost, saj je hrbtrenica najbolj oživčen del telesa.


Pomembno je, da vzdržujemo telesno dejavnost, saj zaradi mirovanja postanemo okorni, pešajo nam mišice in kosti, postanemo depresivni, bolečine so močnejše in težje se znova aktiviramo.Izvajati je potrebno vaje za raztegovanje in krepitev hrbteničnih mišic. Blagodejna je tudi masaža.

Vse objave